Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Πως να φτιάξετε τον ύπνο σας

Ύπνος
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, αν ένας άνθρωπος κοιμάται οκτώ ώρες την ημέρα ήρεμα και βαθιά, η συνολική πνευματική και σωματική υγεία του είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Αν δεν είστε φίλοι με τον ύπνο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να τον κάνετε κολλητό σας.

1. Είναι πολύ σημαντικό να πέφτετε για ύπνο μία συγκεκριμένη ώρα και να ξυπνάτε οχτώ ώρες αργότερα. Αποφασίστε μια και καλή ποιά είναι η βραδινή ώρα που σας βολεύει περισσότερο να κοιμάστε και προσπαθήστε να είστε τυπικοί. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου, έτσι ώστε να εντοπίσετε πιθανές διαταραχές. Το ζητούμενο είναι να κοιμάστε και να ξυπνάτε μία συγκεκριμένη ώρα χωρίς τη βοήθεια ρολογιού.
2. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να ξυπνήσει και να λειτουργήσει κανονικά. Κανείς δεν ξυπνάει με τρελό κέφι. Ο οργανισμός μας είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να φτάνει το ενεργειακό του αποκορύφωμα αργά το πρωί και αργά το απόγευμα.
3. Αν έχετε την πολυτέλεια του μεσημεριανού ύπνου, καλό θα ήταν να την εκμεταλλεύεστε σωστά. Η ενέργειά μας πέφτει σημαντικά από τις δύο μέχρι τις τέσσερις το μεσημέρι, οπότε είναι και οι ώρες που οφελούν έναν εικοσάλεπτο ύπνο.
4. Όσο γίνεται, αποφύγετε την καφεϊνη μετά τις δύο το μεσημέρι. Η ενεργειακή τορπίλη που η καφεϊνη εκτοξεύει στον οργανισμό μας έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ωρών, οπότε είναι πιθανόν να προκαλεί διαταραχή και στον ύπνο μας.
5. Μπορεί να μη φαίνεται, αλλα η νικοτίνη είναι ακόμη πιο δυνατό τονωτικό από την καφεϊνη. Αν είστε φανατικοί καπνιστές, πάρτε το απόφαση και κόψτε το. Θα δείτε βελτίωση στον ύπνο σας από την πρώτη κι όλας εβδομάδα.
Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επισκέψεις