Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Τρία σενάρια για την Ελλάδα από τους Financial Times

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αλλά και τα σενάρια για το μέλλον της χώρας μονοπωλούν το σημερινό πρωτοσέλιδο των Financial Times.
Σε άρθρο - ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της εφημερίδας διαπιστώνεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. 
Η προσοχή στρέφεται στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη δυνατότητα που έχει να σχηματίσει μια συναινετική κυβέρνηση υπό το βάρος κομματικών αποσχίσεων και έντονων διαδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρώτο σενάριο 
Στο πρώτο σενάριο, παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και κερδίζει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεύτερο σενάριο
 Στο δεύτερο σενάριο, ο Παπανδρέου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο και η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα.


Τρίτο σενάριο
 Στο τρίτο και δυσμενέστερο σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει.
 http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επισκέψεις