Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Σαύρα-γίγας στις Διαβατές δίπλα στη Σκύρο


Ένα μυστήριο της φύσης, καλά κρυμμένο από το αδιάκριτο βλέμμα του ανθρώπου και τους θορυβώδεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, βρίσκεται στο μικρό ακατοίκητο νησάκι, Διαβατές, απέναντι από τη Σκύρο.


Ο λόγος για τη γιγαντιαία σαύρα, της οποίας το μέγεθος είναι έως και 40% μεγαλύτερο από αυτό του ίδιου είδους, που κατοικεί στη Σκύρο. Λύση στο γρίφο προσπάθησε να δώσει μία ομάδα επιστημόνων που επισκέφθηκε τη Σκύρο και τα γειτονικά νησιά.

Η πολυετής έρευνα έδειξε ότι οι σαύρες στις Διαβατές δεν κινδυνεύουν από εχθρούς, όπως γάτες και φίδια. Δεν δυσκολεύονται επίσης να βρουν τροφή, αφού τα έντομα είναι εν αφθονία στο νησί.

Όσο για το μεγάλο πληθυσμό των εντόμων, οι ειδικοί έχουν την εξήγηση: Τα νιτρόφιλα είδη φυτών που αναπτύσσονται στο νησί, λόγω της ύπαρξης αζώτου.

Το ταξίδι της εξερεύνησης όμως δεν τελειώνει εδώ! Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι υπάρχει τόσο πολύ άζωτο, επειδή το νησί είναι ορμητήριο γλάρων. Από τα υπολείμματα των ψαριών που καταναλώνουν τα θαλασσοπούλια τροφοδοτείται το χώμα με άζωτο.

Έτσι οι σαύρες-γίγαντες, που μπορεί να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 25 εκατοστά, συνεχίζουν να ζουν ανενόχλητες στην περιοχή, που σύμφωνα με τους επιστήμονες τις φιλοξενεί, κάτι παραπάνω από 3,5 εκατομμύρια χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επισκέψεις